Muzeul de aragonit -Knopp Vencel Programe permanente

Korond, Főút,, Korond, Hargita, Románia

Muzeul de aragonit Knopp Vencel -Corund

Comuna Corund din judeţul Harghita este recunoscută pentru arta olăritului şi celelalte meşteşuguri practicate, dar şi pentru resursele de subsol ce se găsesc în zonă. La ieşirea nordică din localitate, spre Praid, pe drumul DN13A, se găseşte Dealul Melcului (declarat Rezervaţie Naturală Geologică), unde a fost amenajat Muzeul de Aragonit. Muzeul este singurul de acest tip din România, sau chiar din Europa. Unic este şi faptul că aici aragonitul se găseşte la suprafaţă, în formă masivă, nefiind în mină.

Muzeul a fost amenajat în fosta uzina de şlefuire, vizavi de Dealul Melcului. Aici sunt prezentate istoria şi tehnicile de prelucrare a acestui minereu, la fel şi piesele rezultate în urma şlefuirii chiar în acea incintă. Aragonitul reprezintă un mineral format din carbonat de calciu cristalizat la presiune mare. În urma prelucrării, aspectul se modifică radical şi poate fi folosit în realizarea diverselor obiecte decorative, extrem de elegante. Câteva din acestea se pot găsi că şi exponate ale muzeului: seturi de scris, ceasuri, vase, cutii de bijuterii etc. Obiectele erau, în special, adresate cumpărătorilor înstăriţi, întrucât se vindeau cu un preţ ridicat.

Uzina de şlefuire a fost deschisă în 1914, după ce în 1908 minereul a fost descoperit în zonă de către geologul ceh Knop Vencel. Uzina a funcţionat mai mult de 30 de ani, până în 1948, sub supravegherea familiei Knop. Ulterior, aceasta a fost deschisă în 1950 în perioada comunistă, însă din cauza folosirii dinamitei în procesul de exploatare, resursele locale au fost distruse.
Muzeul de Aragonit se recomandă a fi vizitat împreună cu Rezervaţia Naturală Geologică Dealul Melcului pentru a înţelege, în mod complet, întregul proces de prelucrare şi a avea o perspectivă de ansamblu asupra stadiilor de existenţa a aragonitului – de la exploatare şi până la şlefuire.

Preț intrare

Orar de vizită

Adult - 4 RON

Student - 2 RON

Deschis în perioada 1 mai - 1 noiembrie.

Program: Luni - Duminică: 10:00 - 17:00

Date de contact: Comuna Corund, Jud. Harghita;

Telefon: +40745.627.914

Servicii disponibile

  • Wifi gratuit
  • Ideal pentru copii
  • Acceptă animale de companie

Contact

Rezervare

Nu am nevoie Mic dejun Mic dejun și cină (demipensiune)

Contact